Menu

Nieuwsarchief:

Zoeken:

(Typ woord en druk op "enter")Website S.D.F. Friends
Op het web

Over Kyokushinkai karate:

In zekere zin zijn ongewapende vechtsporten van alle tijden: ook de oermens moest zich verdedigen tegen vijanden, en had daar zo zijn technieken voor.
Door de geschiedenis heen ontdekken we allerlei soorten van ongewapend vechten, eigenlijk een soort primitief karate.
Het is niet met zekerheid te zeggen dat karate in zijn oorspronkelijke vorm van Oosterse afkomst is, maar het hedendaagse karate is dat wel.
De grondlegger van het moderne karate is Gichin Funagoshi geboren te 1869 in Okinawa (Japan). Al snel breidde deze fraaie sport zich uit, niet alleen in Japan, maar over de gehele wereld. Het onderging daardoor vele veranderingen voordat dit het hedendaagse karate werd, zoals we het nu kennen.
Er zijn verschillende stijlen ontwikkeld, waaronder Shotokan, Wadokai en Kyokushin-kai. De stijl die men bij S.D.F. Friends beoefend is het Kyokushin-kai karate.

Kyoku = Het uiterste
Shin = De waarheid
Kai = Samenwerking
Karate = Lege hand

De grondlegger van deze stijl, Masutasu Oyama, heeft een bijzondere sterke, functionele en effectieve variant ontwikkeld: het Kyokushinkai Karate. Deze vorm wordt dan ook "The strongest Karate in the World" genoemd. Het systeem kent naast, stoten, slagen, trappen, en weringen ook worpen en klemmen. Aan "mooie" technieken heb je op straat niets als je gedwongen wordt jezelf te verdedigen.

Tijdens de praktijkgerichte trainingen wordt eerst de basis aangeleerd. In Japan zijn daar uitstekende methoden voor ontwikkeld die wij nu ook gebruiken. In deze vorm leert een leerling wat doorzetten echt wil zeggen. Pijn betekend niet opgeven, maar is een kans om te kunnen doorgroeien naar wilskracht en volharding. Vastberadenheid, doorzettingsvermogen en discipline zijn het hart van het Kyokushin(kai) karate.

Het aantal leerlingen over de gehele wereld dat Kyokushin-kai karate beoefend is groot. Tal van beroemdheden beoefenen (of beoefenden) deze tak van vechtsport, waaronder koning Juan Carlos van Spanje, de vroegere koning Hoessein van Jordanië, en de populaire acteur Sean Connery, bekend van de vele James Bond films.

Bron:
Kyokushin-kai karate (Mas Oyama's technieken)
Herman Godschalk, uitgeverij Elmar B.V.